LOCALIZARE ISTORIC POTENTIAL PRIMARIA AFACERI TURISMUL CASA MOTILOR
INFO UTILE
  
 
Obiective turistice
   Mancaruri locale
Agroturismul
Pensiuni
  
 
  

OBIECTIVE TURISTICE

Pe Dealul Fericet se afla casa memoriala a lui Horea care include o expozitie istorico-documentara , fotografica si de arta populara ( A fost refacuta in 1984, la 200 de ani de la rascoala lui Horea. La baza refacerii casei memoriale au stat schitele si descrierile istoricului N. Densusianu.).

Frasinul lui Horea, un arbore multisecular ce dainuie pana in zilele noastre

- Monumentul de marmura ridicat in 1936 in memoria lui Horea de Cercul Cultural al Invatatorilor din Albac, pe locul unde s-a aflat casa natala a lui Horea, casa ce a rezistat in timp pana in preajma primului razboi mondial.

- Izbucul Matisestilor

- Huda lui Flitic

- Pestera Darninii ( cu cel mai mare dom stalagmitic din Romania)

- Noua biserica ortodoxa

- Vechea biserica ortodoxa

- Pastravaria- amplasata chiar la intrarea in satul Horea pe DJ 108 Albac- Horea.

- Cascada Boholt, la intrarea in satul Horea.

Parcul de distractie „Dambul lui Gaf”- o placuta surpriza pentru turistul ajuns in zona. Aici intalneste multe elemente ale vietii cotidiene si vietii comunitatii, dispuse intr-o anumita alegorie cu talc despre dragoste.
Referinte "Dambul lui Gaf":

Dealul indragostitilor

Legenda "Dealului Gaf"

REPERE TURISTICE IN VECINATATEA COMUNEI HOREA:

- Multe dintre reperele turistice reprezentative, invecinate comunei Horea, fac parte din Parcul Natural Apuseni, infiintat in anul 2003.

- Remarcabil este coplexul carstic de pe teritoriul comunei Garda de Sus cu inegalabilul ghetar de la Scarisoara. Acestuia i se alatura pestera Pojaru Politei, Cotetu Dobrestilor, Coiba Mare, Coiba Mica, Pestera Izbuc de la Coliba Chiobului, Pestera cu apa de la Fata Balacenii.

- Comuna Arieseni beneficiaza si ea de un cadru deosebit de pitoresc de aer puternic ozonat. In zona s-a realizat o adevarata microstatiune prin noile investitii in turism. Intrucat zapada persista in unii ani pana in luna mai, la Vartop s-a amenajat o partie de schi ce ofera conditii optime pentru practicarea sporturilor de iarna, desfasurarea unor competitii sportive si a unor activitatii de agremet.

- In satul Vartop se intalneste cea mai adanca pestera din Muntii Bihor, de 287 m – Avenul din Hoanca Urzicarului. Este accesibila doar speologilor.

- Pe teritoriul comunei Scarisoara se regasesc Cheile Mandrutului, o rezervatie complexa ce adaposteste aproximativ 20 de pesteri.

- Comuna Albac are Cheile Albacului ( zona Zugai), un fenomen carstic spectaculos care de asemenea adaposteste 35 de pesteri.
Atragerea de turisti in zona si in perioada de iarna prin amenajarea unei partii de schi si constructia unei instalatii de teleschi.

- Reabilitarea infrastructurii:modernizarea DJ 108 Horea-Matisesti pana la limita cu jud. Cluj, modernizarea DC 119 si DC 122 spre satele Darlesti, Trifesti, Zanzesti, Niculesti, Petreasa

 

 
LOCALIZARE ISTORIC POTENTIAL PRIMARIA AFACERI TURISMUL CASA MOTILOR HOME